. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Slim je tuin inrichten

 

 

Wanneer het tijd is om de tuin een make-over te geven, is het belangrijk dat je dit met verstand doet. Maak van te voren zelf een tuinontwerp of roep hulp in van een tuinarchitect. Er zijn een paar vragen die je van te voren moet beantwoorden, om uiteindelijk het mooiste resultaat te krijgen. Bedenk bijvoorbeeld wat je wilt gaan doen in je tuin, welke stijl je graag wilt, de grondsoort die je tuin al heeft en waar de zon opkomt en ondergaat. Bepaal daarnaast waar het terras moet komen, eventueel een stuk met gras en kies planten en bloemen die je mooi vindt. Last but not least moet je natuurlijk ook rekening houden met het budget – wat kan en wil je uitgeven aan je buitenruimte?

 

Spullen om je tuin mee in te richten

Nadat het tuinontwerp is gemaakt, is het tijd om je te gaan richten op de details. Dat betekent shoppen maar! Onmisbaar in elke tuin is een goede tuinset. Zie jij jezelf ook al zitten in het zonnetje met een drankje in je hand? De tuinmeubelen worden vaak op een terras geplaatst, maar het is ook erg leuk om op een andere mooie plek in de tuin een leuk zitje te maken. Zet bijvoorbeeld een tuinbankje onder een boom of in een leuk hoekje in de tuin.

Dan rest nog de vraag: heb je groene vingers of verleppen de planten als je er alleen al naar kijkt? Als je van jezelf weet dat je geen tijd hebt om veel aandacht te geven aan planten, dan kun je een selectie maken van groen dat niet veel aandacht nodig heeft. Opties zijn bijvoorbeeld lavendel, vlinderstruiken of wat mooie grassen voor wat variatie in kleur. Zo hoef je niet je hele tuin te betegelen, maar kan ook jij genieten van wat groen. Een extra geheugensteuntje zodat je niet vergeet de planten water te geven is om alles bij elkaar in bakken te zetten.

Vergeet de kinderen niet wanneer je je tuin opnieuw gaat inrichten! Als ze nog klein zijn is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je bijvoorbeeld geen grote vijver aanlegt en erop let dat je geen giftige planten poot. Om je kinderen, jong en oud, te stimuleren om meer buiten te gaan spelen, kun je een leuke speelhuisje, schommel, glijbaan of basketbal net plaatsen. 

 

Privacy creëren

Op een zonnige dag wilt je heerlijk ongestoord in de tuin kunnen zitten, zonder dat je door voorbijgangers wordt bekeken. Nederlandse tuinen zijn vrijwel altijd afgebakend door een schutting, zodat iedereen weet waar hun grond ophoudt en voor het creëren van privacy. Er zijn veel opties op het gebied van tuinafscheidingen. Maak een tuinontwerp met bijvoorbeeld een kunststof schutting of een variant van natuurlijk materiaal, zoals bamboe- of wilgenhout.

 

Laat uw planten groeien onder de optimale omstandigheden

Een tuinkas zorgt voor de optimale omstandigheden voor uw planten om te kunnen groeien. Ze krijgen daglicht, maar worden tegelijkertijd beschermd tegen vorst of fel zonlicht. Ook voor de amateurkwekers is er een aantal kassen verkrijgbaar. Hier kunt u bijvoorbeeld tomatenplanten in laten groeien.

 

Met al deze tips kun je je tuin precies zo inrichten als jij mooi vindt!

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .