. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Creëer rust en balans met water in je tuin

 

 

Water in je tuin kan ervoor zorgen dat je je binnen no-time weer helemaal zen voelt! Voor veel mensen heeft kabbelend water namelijk een rustgevend effect. Daarnaast is het altijd veranderende water gewoon leuk om naar te kijken en is het de ideale sfeermaker in tuinen. Je kunt op verschillende manieren water in de tuin toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van een fontein, een kleine waterval, een vijver of zelfs een zwembad. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden om ook in jouw tuin te kunnen genieten van wat water!

 

Water in de tuin brengen met waterornamenten

Wanneer je op een mooie manier water in de tuin wilt brengen, kun je kiezen voor een waterornament passend bij de stijl van je tuin. Het design van deze waterornamenten kan bijvoorbeeld modern zijn in de vorm van een roestvrijstalen waterval of landelijk in de vorm van een waterput of leeuwenkop aan de muur.

Vind je deze ornamenten iets te groot, dan kun je ook kiezen voor kleinere exemplaren. Plaats bijvoorbeeld een kleine waterval in de vorm van een rotspartij of terracotta vazen waar water doorheen stroomt. Naast een mooie uitstraling, zorgen deze waterornamenten ook voor wat leven in de tuin. De stroming van het water kan bijvoorbeeld vogels aantrekken om te badderen of te drinken.

 

Grote of kleine vijver

Veel mensen kiezen voor een vijver wanneer ze meer water in de tuin willen brengen. Een vijver vraagt echter wel wat planning en meetwerk. Bedenk wat voor soort vijver je wilt hebben: vissen, geen vissen, welke planten kies je, ga je voor groot of klein? Teken van te voren uit welke vorm de vijver moet hebben door paaltjes op de juiste plek in de grond te steken. Houd ook rekening met lichtinval. Een vijver die de hele dag pal in de zon ligt is niet ideaal, maar wat zonlicht is wel aan te raden om waterplanten te laten overleven. Daarnaast kunnen vissen een beetje warmte ook wel waarderen.

Heb je maar een kleine tuin? Dan kun je kiezen voor een kleine vijver met veel planten eromheen. Deze vijvers zijn over het algemeen minder geschikt voor veel vissen. Met een beetje geluk komt er vanzelf een kikker kijken en ook libellen en waterjuffers vinden een waterpoel erg interessant. Zorg dat je de planten al tijdens het vullen van de vijver in de vijver zet. De vissen moeten nog een maand of twee wachten tot er een goed evenwicht in het water is. Wanneer de vijver is geplaatst, is het alleen nog een kwestie van onderhoud! Zorg bijvoorbeeld voor vijverpompen, filters en algenbestrijdingsmiddelen.

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .