. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Geniet van je eigen wildlife

 

 

Zonder dat je het weet, heeft je achtertuin wel wat weg van een kleine dierentuin. Natuurlijk zonder olifanten, tijgers of flamingo’s, maar mét vlinders, vogels, kikkers, bijen, libellen, eekhoorns, muizen of egels. Wanneer je wel houdt van wat leven in de brouwerij als je naar buiten kijkt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor beestjes om jouw achtertuin als woonplaats te kiezen.

Nummer één is te zorgen voor voldoende groen, waar dieren zich in kunnen nestelen en waar ze voldoende schuilplaatsen kunnen vinden. De dieren in je tuin moeten daarnaast voldoende voedsel hebben. Dit halen ze uit de verschillende planten en uit de grond, maar in de winter is dit een stuk lastiger. Wanneer je toch wilt genieten van je eigen wildlife, kun je de dieren in je tuin een handje helpen door bijvoorbeeld voederkastjes, pinda’s of vetbollen op te hangen.

 

Haal dieren naar jouw tuin

Met de onderstaande tips kun jij het hele jaar door genieten van verschillende dieren in de tuin.

  1. Zorg voor planten die dieren aantrekkelijk vinden. Kies bijvoorbeeld voor een vlinderstruik, sering of klimop. Daarnaast zijn alle bloeiende struiken en bloemen een feest voor insecten en de insecten op hun beurt weer voor vogels.
  2. Van water worden heel veel dieren blij. Naast dat jij kunt genieten van de vissen, trekt het ook kikkers, padden, libellen en waterjuffers aan. Heb je geen ruimte voor een grote waterplas? Kies dan voor een klein bakje dat je vult met water. Met een paar waterplantjes creëer je eenvoudig een paradijs voor dieren in je tuin.
  3. Kies voor een vogelhuisje, vlinderkast of insectenhotel (of allemaal).
  4. Een nette en opgeruimde tuin is leuk voor jou, maar de dieren in je tuin houden wel van een beetje rommel. Een omgevallen bloempot, wat opgestapelde takken, bladeren, hout of stenen, zorgen voor de perfecte schuil- en nestplaats.

 

Zorg het hele jaar door voor de dieren in de tuin

In de twee extreme seizoenen, zomer en winter, is het belangrijk dat je de dieren in de tuin zo goed mogelijk helpt. Wanneer je in de winter takken en bladeren niet allemaal bij het groenafval doet, kunnen bijvoorbeeld egels nog een nestje maken om warm te blijven. Leg geen grote hoeveelheden voedsel buiten neer, maar doe dit in kleinere porties.

We denken meestal in de winter dat we voor de dieren in de tuin moeten zorgen, maar ook wanneer het buiten erg warm is kunnen ze je hulp wel gebruiken. Zorg bij veel hitte vooral voor fris water in de vogelbadjes en hang de nestkastjes zoveel mogelijk in de schaduw. 

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .