. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tuinieren zonder groene vingers

 

 

Krijg jij het altijd Spaans benauwd als het lente wordt en je eigenlijk toch echt de tuin weer onderhanden zou moeten nemen? Geen zorgen, je bent niet alleen! Samen met jou zijn er vele anderen die zich elk jaar weer afvragen waarom ze zo nodig een tuin wilden hebben mét gazon, mooie planten en bloemperkjes. Met wat handige tips, zal je je nooit meer druk hoeven maken over het ontbreken van je groene vingers en zal je nooit meer hoeven treuren over weer een dorre plant!

 

Onderhoudsvriendelijke tuin – handig voor jong en oud

De huidige generatie twintigers en dertigers die hun eerste leuke starterswoning heeft aangeschaft, zal naast alle huishoudelijke klussen ook worden geconfronteerd met de achtertuin (en met een beetje pech ook een voortuin). Als je niet hebt meegekeken bij je ouders toen ze onkruid aan het uittrekken waren en volgens een vast schema de planten water gaven, is de kans aanwezig dat je je groene roeping hebt gemist. Je bent natuurlijk nooit te oud om te leren, dus hier volgen een aantal praktische tips:

  1. Je hoeft geen expert te worden op het gebied van Latijnse plantennamen, maar het is wel handig als je woekerend onkruid kunt onderscheiden van een mooie struik in wording. Zoek naar afbeeldingen op het internet of blader in een boek met bloemen, planten en struiken voor uitleg.
  2. Houd het overzichtelijk. Als je van jezelf weet dat tuinieren niet je sterkste kant is, is het verstandig om je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld voor te kiezen om geen gazon aan te leggen. Scheelt grasmaaien. Leg aan de randen van de tuin mooie borders aan met planten die niet al te veel verzorging nodig hebben, zoals een frambozenstruik, asters, lavendel of geraniums. Een andere optie is om te kiezen voor wat mooie plantenbakken of een oude emmer die je kunt gebruiken als pot.
  3. Leg een mooi terras aan. Je kunt je tuin opleuken met planten, maar zonder een terras met comfortabele tuinmeubels om op te zitten heb je hier niet veel aan. Kies bijvoorbeeld voor een grote loungeset, eethoek of een romantisch bistrosetje in een hoekje van je tuin.
  4. Zet een reminder in je agenda wanneer je de planten water moet geven! Houd er rekening mee dat dit in de zomer wanneer het buiten +25 graden is wellicht iets vaker moet gebeuren.
  5. Kies voor planten die ook in de herfst en winter hun bladeren behouden: een feest voor iedereen zonder groene vingers! Een groene tuin is mooier om naar te kijken dan een dorre, bruine omgeving.

Bedenk verder van te voren hoeveel tijd je denkt te willen besteden aan je onderhoudsvriendelijke tuin. Weet je nu al dat je niet elke week een uur met je vingers in de grond wilt zitten, dan moet je daar bij het ontwerp ook rekening mee houden. Belangrijk is dat je tuin je uiteindelijk plezier oplevert in plaats van grijze haren!

 

Elke tuin vraagt om enig onderhoud – zelfs een onderhoudsvrije tuin!

Hoe onderhoudsvriendelijk je je tuin ook maakt, er zal altijd enig onderhoud nodig zijn. Zorg dat je de wildgroei van onkruid voor bent door regelmatig even door je tuin te lopen en hier en daar wat plantjes tussen de tegels uit te halen en te schoffelen mocht dit nodig zijn. Kies voor bodembedekkers om woekerend onkruid nog een beetje tegen te kunnen gaan. Zorg er verder voor dat je de planten die je hebt regelmatig even water geeft.

 

 

Met deze tips moet je tuin jouw niet-groene vingers wel overleven!

 

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .