. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Onderhoud van rattan (tuin)meubelen

 

 

Rattan (tuin)meubelen zijn op het moment helemaal in: of het nu van echt rattan of polyrattan is gemaakt, de trend blijft! Dat betekent dat je goed voor je rattan meubelen moet zorgen, zodat je er lang plezier van hebt. Wij hebben een aantal eenvoudige tips om je buiten- en binnenmeubelen mooi te houden en te reinigen.

 

Regelmatig schoonmaken

Om de zoveel tijd moet je je rattan (tuin)meubelen droog reinigen, omdat vuil zich gemakkelijk in het vlechtwerk kan ophopen. Daarnaast heb je bij tuinmeubelen nog een bijkomend probleem, dat hier gemakkelijk spinnenwebben en plantenresten op kunnen komen. Reinig je rattan tuinmeubelen elke maand met een stofzuiger met borstel. De delen waar je niet zo eenvoudig bij kunt, kun je schoonmaken met een tandenborstel.

 

Schoonmaken en onderhouden van natuurlijke rattan meubels

Natuurlijk rattan heeft special onderhoud nodig. Het mag niet te nat worden, maar het mag ook niet te droog. Wanneer je meubels van natuurlijk rattan in je huis plaatst, zorg er dan voor dat ze niet te dicht bij je verwarming of open haard staan. Dat kan ervoor zorgen dat het materiaal uitdroogt en minder mooi wordt. Wanneer je het meubelstuk naast een verwarming moet plaatsen, besproei het dan regelmatig met wat water om het licht vochtig te houden. Je kunt ook een speciaal reinigingsmiddel gebruiken zoals spray wax en meubelolie. Het is tijd om je meubels vochtig te maken wanneer ze geluid beginnen te maken!

Maak je natuurlijke rattan meubels elke twee maanden schoon met een vochtige doek, een zachte borstel en water met een beetje zeepsop. Gebruik daarna schoon water om de zeepresten te verwijderen. Wanneer je deze instructies volgt, zul je lang kunnen genieten van je meubels!

 

Onderhouden van je polyrattan meubels

De meeste rattan tuinmeubelen zijn niet gemaakt van natuurlijk rattan, maar van het duurzame polyrattan. Plaats de meubels in de herfst en winter onder een afdak en tuinmeubelhoes, zodat je rattan tuinmeubelen het volgende seizoen ook nog mooi zijn. In de lente kun je ze weer tevoorschijn halen voor de eerste zonnige dag. Gebruik ook hier eerst de stofzuiger om alle spinnenwebben en plantenresten te  verwijderen. Daarna kun je wat zeepsop en een handdoek gebruiken om je tuinmeubelen mee schoon te maken. Een hogedrukreiniger is niet de beste oplossing om je polyrattan tuinmeubelen mee te reinigen. De hoge druk kan het meubelstuk kapotmaken. Een keer per jaar moet het meubelstuk worden gereinigd met een speciaal reinigingsmiddel om het te beschermen tegen UV-stralen en andere weersinvloeden.

Dus, pak een emmer, schoonmaakmiddelen en wat motivatie en begin met de grote schoonmaak zodat je nog langer plezier hebt van je rattan meubels!

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .