. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Lente in aantocht! Tijd om je moestuin klaar te maken

 

 

Al een paar weken proberen de tulpen halsstarrig tussen de oude herfstbladeren door te piepen en vorige week hielden de narcissen voet bij stuk in de sneeuw. Ieder recreatief moestuinierder weet wat dit betekent: zaaien! Mocht je net het stadium “Moestuintjes” van een zekere grootgrutter voorbij zijn, en je afvragen hoe je op grotere schaal voor je eigen onbespoten salades kunt zorgen, lees dan even verder...

 

Tips & tricks om een goede moestuin te beginnen

Er zijn een aantal stoere groentes die je al in februari in de volle grond kunt poten. Wortels bijvoorbeeld. Wortels kunnen eigenlijk het hele jaar in de tuin gepoot en geoogst worden. Alleen in de winter heten ze dan winterpeen. Maar er is ook een scala aan plantjes dat het liever wat warmer heeft en waar je beter een “kraamkamertje” voor kunt inrichten. Begin voorzichtig met een kweekbak(je), als je nog niet zeker weet of je permanent groene vingers wilt. Pak je het meteen groots aan? Kies dan voor een mooie tuinkas om je moestuin in te richten. Kijk wel even in de specificaties of die kas daadwerkelijk in je tuin past!

Net zoals jij als beginnend moestuinierder wat steun nodig hebt, zijn er ook groentes die steun nodig hebben. Een tomatenplant, die aan het einde van de zomer zwanger is van de sappige rode vruchten (en ja, ze smaken écht beter uit eigen tuin) kan het beste gestut worden met een plantenstok of je laat haar opgroeien in een kooitje. Een komkommerplant kruipt het liefste omhoog langs een trellis. En wist je dat je in de Nederlandse zomer ook passievruchten kunt kweken. Dat ziet er al snel zomers en vrolijk uit langs je schutting of aan een trellishek!

 

Geduld is een schone zaak

Een goede tip die wij je kunnen geven, als je begint met het inrichten van je (moes)tuin: geduld! Het duurt ongeveer twee weken voordat de zaailingen hun kopje boven de grond uitsteken. Plant ze pas over als ze begonnen zijn met hun tweede setje blaadjes. Pluk de sla pas als het een krop is, en vóórdat de slakken zich tonnetjerond hebben gegeten. Roer je tomaten niét door de compostbak, tenzij je volgend jaar een tomatentuin wilt.

En een laatste tip: nestel je, terwijl je wacht op je 100% biologische vers geoogste maaltijdsalade, op een comfortabele loungebank en kijk uit over het wonder der natuur dat je met eigen hand geschapen hebt.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .