. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Terug- en vooruitkijken met retro meubels

 

 

Stap samen met ons in een tijdmachine en ga mee op reis naar de jaren 50, 60, 70 en begin jaren 80. Wij beloven je dat het zeker niet oubollig wordt! Voor we uitweiden over deze super leuke stijl, is het is belangrijk om het verschil tussen retro en vintage even uit te lichten. Vintage meubels zijn écht oud, denk bijvoorbeeld aan een mooie stoel van je oma uit de jaren 50 of een broek met van die wijde pijpen van je moeder uit de jaren 70. Retro betekent het ‘hergebruiken’ van producten, vormen, materialen uit het verleden en deze in een nieuw jasje steken. De producten zijn dus in dit geval gewoon nieuw, met een ‘oud’ oftewel retro ontwerp.

 

Leef je uit met kleuren en/of prints in een retro woonstijl

Een van de dingen waarbij je in een retro interieur helemaal los mag gaan zijn kleuren en prints. Er zijn verschillende sub-stijlen te ontdekken. Wanneer we een stukje in het verleden graven zien we het gebruik van grafische prints bijvoorbeeld op een behang. Vind je dat een tikje te heftig, dan heeft vidaXL nog een aantal andere tips. Je kunt de stijl namelijk ook beperken tot retro meubels. De rest van de inrichting kun je vervolgens zo heftig of rustig houden als je zelf wilt. Een aantal kleuren die we vaak zien bij mensen die neigen naar retro meubels zijn bruin, oranje, groen, maar ook grijs, zwart en wit en pasteltinten. Met name de laatste zien we in de huidige trend veel terug in meubelstoffen en accessoires.

 

Herkenbare vormen en materialen

Vaak zijn retro meubels herkenbaar aan de vloeiende lijnen die worden gebruikt. Je zult veel tafels met ronde hoeken of ronde vormen zien, kunststof kuipstoeltjes en gebruik van houten taps toelopende poten. Door de ronde vormen oogt het geheel vaak erg vriendelijk en uitnodigend. Wat betreft materialen zien we veel hout, stof en leer dat er best een beetje verweerd uit mag zien.


   

 

Voorkomen dat een retro interieur ouderwets wordt

Dat het ontwerp van retro meubels uit een eerder tijdperk komt, wil niet zeggen dat ze er ouderwets uitzien. Het uitgangspunt van deze meubels is dat ze in een modern jasje worden gegoten. Daarnaast kun je voorkomen dat het geheel er oubollig uitziet, door te kiezen voor een combinatie van materialen, kleuren en vormen. Zo creëer je een speels geheel. Een stoere grijze stoel met tapse, houten poten kun je bijvoorbeeld die je geweldig combineren met een driepoot vloerlamp en een felle kleur op de muur. Een tafeltje dat pure retro uitstraalt is onze druppelvormige salontafel. De vorm en het glazen blad kunnen uitstekend worden gecombineerd met een stoffen bank en een rond tapijt. 

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .