. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5 slaaptips voor de zomer!

 

 

Hoe gelukkig we ook worden van warme zomerdagen, die hete plaknachten zijn een ander verhaal. Wanneer je na zo’n lange nacht ‘s ochtends op kantoor of op school komt, zul je meteen horen dat er meer mensen geen oog dicht hebben gedaan. Ook in de zomer kun je echter goed uitgerust wakker worden, als je maar weet hoe je de boel een beetje kunt laten afkoelen. Daarom delen we graag deze 5 tips met je, om vooral koel te blijven tijdens de volgende hittegolf!

 

Tip 1: Houd overdag alles donker

Wanneer het overdag tropisch warm is en ook binnen de temperaturen oplopen, is het verleidelijk om alles open te gooien voor wat ‘frisse’ lucht. Dit werkt echter averechts. Zo laat je de hitte binnen en wordt het lastiger om het ’s avonds te laten afkoelen. Het is een beetje ongezellig, maar probeer om overdag alle ramen, gordijnen of rolluiken volledig dicht te houden. Wanneer jouw huis aan alle kanten in de zon staat in de zomer, is het verstandig om eens te kijken naar je raambekleding. Zijn er ramen waar je verduisterende gordijnen kunt ophangen of een vitrage of jaloezieën in combinatie met verduisterende gordijn? Je zult merken dat dit echt een paar graden scheelt! Zodra het buiten genoeg is afgekoeld kun je alles tegen elkaar openzetten en genieten van een, hopelijk, fris briesje dat naar binnen waait.

 

Tip 2: Neem een frisse douche

Slaaptip nummer twee is om een lauwe douche te nemen vlak voordat je gaat slapen. Laat je natte haren ook gewoon nat, want van föhnen krijg je het alleen maar weer warm. Zo is je lichaam lekker afgekoeld en val je hopelijk als een blok in slaap.

 

Tip 3: Onmisbaar tijdens een plaknacht: een ventilator of airco

Als het echt heet is, is er niks zo fijn als een ventilator of airco die voor de nodige koele lucht zorgt. Kies er eentje die zo min mogelijk geluid maakt, anders lig je daar weer wakker van. Voor extra verkoeling van de ventilator leg je van te voren een flesje water in de vriezer. Plaats de bevroren fles voor de ventilator en je hebt je eigen geïmproviseerde airco! Een andere goedkope airco maak je zelf door een natte handdoek voor de ventilator te hangen (niet erop!). Ben je helemaal klaar met al dat geplak en wil de ventilator ook niet meer helpen, schaf dan een airco aan. Gegarandeerd lekker slapen in een koele slaapkamer.

 

Tip 4: Rustig blijven! 

De kunst is om je niet druk te maken als je niet meteen in slaap valt of je een ongeluk ligt te zweten. Probeer rustig te blijven, van stress krijg je het alleen maar warmer. Als je de rust weet te bewaren, val je vanzelf een keer in slaap. En onthoud maar dat half Nederland waarschijnlijk wakker ligt: you’re not alone!

 

Tip 5: Slaap op een andere plek in huis

Is er een ruimte waar het nog koel is, leg daar dan je matras neer. Warmte stijgt op, dus het kan op de begane grond (als je die hebt) een stuk koeler zijn dan boven. Ben je avontuurlijk aangelegd, dan kun je ook gaan kamperen in je eigen achtertuin!

 

We hopen dat je met deze tips de komende plaknachten beter uitgerust wakker wordt!

 

Slaap lekker :)

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .