. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Pasen komt eraan!

 

 

Pasen staat weer bijna voor de deur. Dat betekent eieren, eieren en nog meer eieren! Ouders die voor paashaas spelen en kinderen die door het huis rennen om versierde eieren (en de chocolade variant) te zoeken. Het is ook tijd voor wat liefdesaffaires in de kippenren. Je weet hoe laat het is wanneer de haan vroeg in de morgen kukeleku roept ;-). Ongeveer 21 dagen na het leggen van de eieren zal moederkip trots door de ren lopen met haar zwerm pluizige kuikentjes.

 

Broed je eigen kuikens uit

Wist je dat je ook zonder moederkip kan broeden? En nee, we bedoelen niet dat je een berg eieren de hele tijd moet meedragen, zodat ze warm blijven met je lichaamswarmte. Gebruik een broedmachine! Minder gedoe en je weet zeker dat je geen eigeel langs je lichaam voelt lopen wanneer je per ongeluk ergens tegenaan bent gelopen.

Dit is hoe het werkt:

  1. Koop een broedmachine
  2. Zorg ervoor dat de temperatuur goed is ingesteld voor het type ei dat je wilt uitbroeden
  3. Houd de vochtigheid op 40-50% en voer dit op naar 70% op dag 19-21
  4. Draai de eieren regelmatig om, bij voorkeur twee keer per dag of meer tijdens de eerste 18 dagen

Na 21 dagen zie je kleine bekjes, gezichtjes en vleugeltjes die hun weg zoeken door de gebarsten eierschalen. Leuk feitje: kuikens denken dat het eerste bewegende ding dat ze zien hun moeder is en volgen die overal naartoe. Zorg dus dat je in de buurt bent wanneer de eieren uitkomen, zodat je trots in de tuin kunt rondlopen met je eigen rij kuikentjes die jou op gestaag tempo volgt.

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .