. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kom je buitenspelen?

 

 

Wanneer je bent opgegroeid zonder mobiele telefoon, computer of tablet, is de kans groot dat je veel buiten hebt gespeeld. Lekker met vriendjes en vriendinnetjes verstoppertje spelen, voetballen, skelteren of knikkeren. Een groot verschil met de huidige generatie jeugd die de hele dag door spelletjes kan spelen op hun telefoon of tablet en op Snapchat, Instagram en Facebook zit. Het is vaak een hele kunst om de jonge jeugd nog de deur uit de jagen om buiten te gaan spelen. Daarom geven wij in deze blog een aantal tips waarmee je ze toch van de bank af kunt krijgen!

 

Tip 1 – Buitenspelen is gezond!

Het is niet voor niets dat veel kinderen tegenwoordig last hebben van overgewicht. Er wordt over het algemeen te weinig bewogen en te veel gezeten. Daarnaast zorgt veel buitenspelen er niet alleen voor dat kinderen weer fit worden, maar ook dat ze weerstand opbouwen, creatiever en socialer worden. Trek ze dus achter die apparaten vandaan en neem ze mee naar buiten! Ga naar het bos en leer ze over alles wat daar te zien is, vang kikkervisjes in de plaatselijke sloot, zoek een speeltuintje in de buurt op of ga lekker in je eigen achtertuin spelen als daar ruimte voor is.

 

Tip 2 – Waterpret voor alle leeftijden!

Buitenspelen met water wanneer het weer het toelaat, vindt (bijna) elk kind geweldig. Vul waterballonnen, pak de waterpistolen uit de garage en houd een watergevecht! Voor de kleintjes zijn er zand- en watertafels waar ze mee kunnen kliederen. Op echte warme dagen kun je erop uit naar het zwembad of natuurlijk gewoon een badje in de achtertuin opzetten.

 

Tip 3 – Klimmen, klauteren en schommelen

In plaats van dat je helemaal panisch wordt als je kinderen op een klimrek afrennen, is het belangrijk om ze hun gang te laten gaan. Natuurlijk moet je wel een oogje in het zeil houden en ingrijpen als er iemand naar beneden dreigt te vallen, maar zorg ervoor dat je kinderen jouw angst niet overnemen. Laat ze maar proberen en zo hoog schommelen als ze kunnen. Misschien zelfs wel met een mooie afsprong op het eind!

 

Tip 4 – Racen maar!

Een leuke manier om lekker te bewegen en plezier te maken is met een skelter. Geen reden meer om op de bank te blijven hangen, maar lekker buitenspelen en crossen door de modder! Vies worden mag :). Heb je geen skelter? Dan doet een (cross)fiets het ook altijd goed. Zijn je kinderen echte waaghalzen? Dan kunnen ze snelheid maken en trucjes uithalen op een skateboard of skeelers. Zorg wel voor goede bescherming voordat je ze naar buiten stuurt.

 

Tip 5 – Klein speelgoed, groot plezier

Je hoeft niet meteen je hele tuin te verbouwen of een vermogen uit tee geven aan drie paar skeelers. Buitenspelen kan ook heel goed met wat kleiner speelgoed, zoals knikkers, springtouwen, stuiterballen, een voetbal of basketbal. Buitenspeelgoed met dit speelgoed, zorgt er daarnaast ook voor dat je kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten en zelf spelletjes bedenken.

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .