. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

vidaXL Día de los Muertos

 

 

Eind oktober betekent niet alleen de overgang naar de koudere maanden, maar ook het begin van een periode waarin we het leven vieren van en stilstaan bij degenen die niet meer bij ons zijn. Het is een tijd om te reflecteren, voor bescheidenheid en voor familie. In veel landen staan de festiviteiten in het teken van het hiernamaals, gecombineerd met een ongeëvenaarde consumptie van zoetigheid. In andere landen zijn de feesten echter meer traditioneel van aard. Doordat wij zoveel internationale collega’s hebben, wilden we iets dieper ingaan op enkele van de meer romantische tradities die over de hele wereld plaatsvinden.

Ierland wordt gezien als de plek waar het moderne Halloween is ontstaan, waarbij de oude gebruiken afstammen van oude Keltische en heidense rituelen en een festival ook wel bekend als Samhain; het einde van de lichte helft van het jaar. Vandaag de dag wordt het gevierd met vreugdevuren, spelletjes en traditionele gerechten zoals barmbrack, een Ierse fruitcake met munten, knopen en ringen om de toekomst te kunnen voorspellen. Wil je graag je eigen barmbrack maken? Dan vind je de meest gevarieerde verzameling van apparaten en accessoires aan deze kant van de stairyway to heaven. We willen hier echter wel een veiligheidswaarschuwing bij geven! Het consumeren van munten, knopen of ringen van de niet-chocolade variant, wordt ten zeerste afgeraden.

 

 

Op 1 en 2 november wordt in Mexico en delen van Latijns-America de Día de los Muertos (de dag van de doden) gevierd, om diegenen te eren die ons hebben verlaten. Men gelooft dat de hemelpoorten op 31 oktober om middernacht opengaan, en de zielen van kinderen vervolgens terugkeren naar de aarde om voor slechts 24 uur met hun familie herenigd te worden. Op 2 november dalen de zielen van volwassenen neer uit de hemel om mee te doen met de feestvreugde. De feestdag wordt gevierd met een altaar in huis vol fruit, stapels tortillas en een speciaal brood genaamd pan de muerto (brood van de doden), die worden achtergelaten als offers voor vermoeide geesten. Voor de zielen van kinderen laat de familie speelgoed en snoep achter, terwijl volwassen hemelreizigers sigaretten en likeur krijgen. Wij verwachten dat er na deze festiviteiten meer vermoeide geesten naar huis terugkeren. Wanneer je een kater hebt en ‘zo wit als een spook’ ziet, krijgt een heel nieuwe betekenis. Geesten moeten niet vergeten om altijd verantwoord te drinken.

 

 

Mensen van overal ter wereld komen samen om Halloween te vieren bij het vermeende huis van Vlad Dracula, ‘Tepes’ Kasteel Bran in Transylvanië in Roemenië (hoewel het eigenlijk nooit zijn kasteel is geweest en er een langslepende discussie is over of hij er zelfs ooit is geweest, maar omwille van het verhaal en deze fijne blog, zeggen we even van wel). Er zijn verschillende gidsen en complete reizen in Roemenië die met Halloween tours en feestjes aanbieden bij het kasteel van Graaf Dracula. Doordat we zelf kantoren in Roemenië hebben, hebben we wat research gedaan en kunnen we bevestigen dat er geen enkele tekenen van vampiers te vinden waren.

Allerheiligen op 1 november is een nationale feestdag in Italië. Beter bekend als Ognissanti, dat wanneer het door onze Italiaanse Customer Service Supervisor Ida wordt uitgesproken een stuk betoverender klinkt dan je zou denken. De festiviteiten beginnen meestal een paar dagen eerder, wanneer mensen verse bloemen, over het algemeen chrysanten, achterlaten op de graven van geliefden, maar ook van vreemden die zijn heengegaan. Dit verandert de begraafplaatsen van het land in een prachtige zee van kleuren. Italianen brengen ook een eerbetoon aan hen die niet meer bij ons zijn door met zonsondergang een rode kaars in het raam te zetten en de tafel te dekken voor de geesten waarvan ze hopen dat die een bezoekje zullen brengen. Wanneer je je graag wilt kleden op een manier die niet beledigend is voor geesten, dan bieden wij een ruime selectie aan. We kunnen echter niet garanderen dat de huidige mode ook correct is voor het hiernamaals – het gerucht gaat dat ze dit vaak showen op ‘’De Bat Walk’’.

 

 

Wat de gelegenheid ook is, je kunt altijd alles vinden bij vidaXL. Met tienduizenden producten en een internationale kennis van de spirituele wereld, geldt: ‘Kan niet? Echt wel!’

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .