Hoe kies je het juiste zwembadfilter
De rol van een zwembadfilter is te vergelijken met de rol van je nieren in je lichaam. Producten zoals zwembadreinigers en chemicaliën hebben vooral de taak om bacteriën te doden en grover vuil te verwijderen, maar een filter verwijdert het fijne afval, zodat je zwembad schoon blijft. Zonder filter vult je zwembad zich met viezigheid en wordt het water langzaam troebel, wat het plezier van het zwemmen snel bederft.
Maar welk soort zwembadfilter moet je kiezen? Het is verleidelijk om voor het goedkoopste filter te gaan, wat best kan werken, maar het is wellicht slimmer om te kiezen voor een filter dat makkelijk schoon te maken is, zo veel mogelijk vuil vasthoudt en lang meegaat. Ben je op zoek naar het beste zwembadfilter en weet je niet goed waar je moet beginnen, dan zijn wij er om je te helpen. Deze blog neemt je stap voor stap langs de keuzemogelijkheden op zoek naar het perfecte filter voor jouw zwembad.
Uit welke filtertypes kunt je kiezen?
Je zoektocht naar het juiste filter voor je zwembad of spa begint bij het begrijpen van de verschillende soorten die er te krijgen zijn. In de meeste gevallen komt het vooral neer op wat jij prettig en belangrijk vindt, want iedere type filter werkt voor je zwembad. Hieronder bekijken we de verschillende zwembadfilters waar je uit kunt kiezen.
Zandfilters
Zandfilters zijn het meest voorkomende type zwembadfilter. Ze zijn vaak goedkoper, makkelijk schoon te maken en werken goed voor grote zwembaden, omdat ze niet snel verstopt raken. Zandfilters kunnen zowel in de grond als bovengronds worden geïnstalleerd. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken deze zwembadfilters zand om vuil en viezigheid uit het zwembadwater te verwijderen. Het water wordt in de skimmer gezogen en door het zandfilter geduwd, waar het vuil blijft steken.
Elke zandkorrel heeft ruwe randen waar vuil en viezigheid achter blijft hangen. Een uitlaat aan de onderkant van het filter zorgt ervoor dat schoon water terug het zwembad in kan stromen. Terwijl er water door het filter stroomt, verslijt de ruwe textuur van het zand beetje bij beetje, waardoor het na verloop van tijd niet meer in staat is om vuil af te vangen. Dit merk je meestal na 18 tot 24 maanden. Op dit punt zul je het zand moeten vervangen.
Patroonfilters
Patroonfilters zijn ideaal voor kleine zwembaden. Ze zijn duurder dan zandfilters, maar kunnen tot twee keer zoveel vuil verwijderen. Patroonfilters zijn gemaakt van een plastic cilinder waar een geplooid, gaasachtig materiaal omheen zit. Als het water uit het zwembad door het filter stroomt, blijven vuil en vieze deeltjes achter in het filter. Het schone water stroomt daarna weer terug het zwembad in. Patroonfilters moet je om de zoveel tijd schoonmaken.
Om het filter schoon te maken, haal je het patroon uit de tank, spoelt je hem uit met de tuinslang en plaatst je hem weer terug in de tank. Patroonfilters kosten meer in de aanschaf, maar ze zijn eenvoudig te onderhouden, besparen water, zijn energiezuiniger en hoeven pas na 5 – 10 jaar vervangen te worden. Wat je goed in de gaten moet houden is dat de zwembadpomp en het filter naadloos samen moeten werken.
Diatomeeënaarde
Diatomeeënaarde is misschien niet zo populair als zandfilters, maar het is de efficiëntste manier om water mee te filteren. In vergelijking met de andere twee filtermethoden filtert diatomeeënaarde de grootste hoeveelheid vuil en viezigheid uit het water. Het zwembadwater stroomt door een filter dat gecoat is diatomeeënaarde om vuil en deeltjes te verwijderen. Omdat diatomeeënaarde fijner is dan zand, filtert het meer kleinere deeltjes uit dan zand.
Welke maat zwembadfilter moet je kiezen?
De grootte van je zwembadpomp bepaalt ook de maat van je filter. Als je filter te klein is zal deze door de druk kapot gaan en kan de pomp oververhit raken. Een te groot zwembadfilter vormt een veel kleiner risico dan een te klein filter. Houd daar bij je aankoop altijd rekening mee. Het is dus belangrijk dat je een filter kiest dat aansluit bij de capaciteit van je pomp. Als je een pomp hebt die 10 m3/u haalt, koop dan een filter dat minimaal 10 m3/u aankan.
Je moet daarbij ook rekening houden met andere omstandigheden die de totale m3/u van je zwembad kunnen verhogen. Voor grote zwembaden (van meer dan 13.5m3/u) heb je een grote zwembadpomp nodig en daarbij leidingen met een diameter van minimaal 5 cm om tot 23m3/u te verwerken.
Hoe vaak moeten zwembadfilters worden schoongemaakt?
Zand- en diatomeeënaardefilters kun je op twee manieren reinigen. Een ervan is terugspoelen, waardoor vuil en rommel uit het filter spoelt, zodat ze goed blijven werken. Een andere manier is om het filter te verwijderen en handmatig schoon te maken. Hieronder noemen we de geschatte periodes waarin je een zwembadfilter moet schoonmaken.
-
Zandfilters: Om de 1 tot 4 weken terugspoelen en 1 keer per jaar grondig reinigen.
-
Patroonfilters: Iedere 2 tot 6 weken uitspoelen En daarnaast 1 keer per jaar diepgrondig reinigen.
-
Diatomeeënaardefilters: Om de 1 tot 3 maanden terugspoelen en minimaal 1 keer per jaar grondig reinigen.
Hoewel de regelmaat waarmee je zwembadfilters zult moeten reinigen afhangt van de zwembadpomp en het filtertype, zijn er bepaalde signalen waaraan je kunt merken dat je filter aan een schoonmaakbeurt toe is. Alle filters raken nu eenmaal verstopt als ze vol met vuil komen te zitten. Controleer altijd of je pomp het debiet haalt en of de tegendruk oploopt. Als het water minder goed doorstroomt of de druk toeneemt, dan is het de hoogste tijd om je zwembadfilter schoon te maken.
Blader door onze uitgebreide collectie om het beste zwembadfilter voor je zwembad te vinden.