. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Hoe maak je je tuin winterklaar?

 

 

Windkracht 6-7 blies er van de week over het land. In het nieuws zie je foto’s van jongetjes die met hun magere lichamen makkelijk tegen de wind in kunnen hangen. En ook verderop in het land blaast de wind al vrolijk blaadjes van de bomen en vormen zich grote hopen waar kinderen dolle pret aan kunnen beleven. Alleen … die tuin. Die moet nu dus toch écht winterklaar worden gemaakt. Wij helpen je graag op weg.

 

Stap 1: Blazen maar!

Niets is zo leuk en bevredigend als zélf stormpje spelen met een grote loeiende bladblazer en zo’n kek setje gehoorbeschermers op je oren. Maak het geheel af met een stoere tuinbroek of overall en een paar laarzen en je kunt de herfst aan!

 

Stap 2: Het laatste onkruid eruit

Jazeker je moet eraan geloven. Het onkruid moet er voor een laatste keer uit. En laat dat lekkere warme weer van de laatste tijd, die indian summer, nou perfect zijn geweest voor onkruid om zich nog eens lekker voort te planten. Je kunt braaf op je knietjes gaan zitten wieden, met een gave elektrische bosmaaier of “wonderweeder” aan de slag of prinsheerlijk zittend op een onkruid-dolly het onkruid eruit “rollen”.

 

Stap 3: Tijd om te snoeien

Fruitbomen snoei je “als de sappen gestopt zijn met vloeien” … ongeveer nu dus, wanneer ze hun blaadjes laten vallen. En ook struiken die er wel klaar mee zijn voor dit seizoen snoei je terug om ongewenste houtvorming te voorkomen. Doe nu de moeite en dan heb je volgend jaar weer een mooie volle dichte bos blaadjes en bloemetjes om naar te kijken.

 

Stap 4: Open haard aan

Na al dat gezwoeg in de tuin terwijl de wind (of de bladblazer) je om de oren heeft geblazen ben je toe aan warmte en gezelligheid. Stook een vuurtje in de open haard, trek dikke sokken aan en open een bokbiertje. Hallo herfst!

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .