Hoe kies je de ideale barkruk?

De afgelopen jaren zagen we de grote comeback van een bar in de keuken. Dit kan een eiland of echte bar zijn waar je geniet van een snel ontbijt, werkt vanuit huis of je kinderen met hun huiswerk helpt.

Maar hoe kies je de ideale barkruk voor je keuken? De perfecte barkruk moet comfortabel en kindervriendelijk zijn en bij je interieurstijl passen. Door hun design zijn barkrukken het middelpunt van je eetruimte. Lees verder en ontdek hoe je de juiste barkrukken kiest en de perfecte oplossing voor je huis vindt.

 

Wat is de juiste hoogte voor een barkruk?

In tegenstelling tot eetkamerstoelen en eettafels met standaardafmetingen, zitten er bij barkrukken en -tafels nogal wat verschillen tussen. Begin dus met meten om de beste keuze te kunnen maken. Om te weten welke hoogte je barkrukken moeten hebben, kijken we naar de meest populaire barstoelen:

  • Barkrukken – met een standaardhoogte van 60 tot 66 cm
  • Barstoelen – hebben een standaardhoogte van 71 tot 83 cm
  • Extra hoge barkrukken – stoelen met een hoogte van 86 tot 101 cm

De hoogte van je barkruk heeft veel invloed op het zitcomfort. Meet daarom vooraf je bar of eiland. Een barkruk staat het mooist in combinatie met een tafel of aanrecht van 90 cm hoog. Wil je thuis de authentieke barervaring, kies dan voor barstoelen en match ze met een eiland van 104 tot 110 cm hoog. Je kan ook kiezen voor super hoge barkrukken voor een hoog aanrecht van 111 tot 119 cm.

Houd rekening met de manier waarop je je thuisbar wilt gebruiken om te weten hoe hoog de barkrukken moeten zijn ten opzichte van je aanrechthoogte. De makkelijkste regel om de juiste hoogte voor je barkrukken te bepalen, is om de een gemiddelde afstand van 25 - 30 cm van je stoelzitting tot de onderkant van het blad aan te houden.

 

Welke stijl barkrukken past bij jouw interieur?

Barkrukken zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen. Laten we het nu hebben over comfort. Elk stoeltype biedt een ander soort zitcomfort.

Barkrukken zonder rugleuning zijn ideaal voor kleinere ruimtes, omdat je ze gemakkelijk volledig onder de bar kunt zetten. Hoewel het een van de populairste keuzes is, kunnen krukken zonder rugleuning een beetje oncomfortabel zijn als je er langere tijd op zit.

Draaikrukken zijn een geweldig alternatief voor zware barkrukken en zijn zeer functioneel. Bovendien beschermen draaibare barkrukken je vloeren tegen de constante beweging van gewone krukken.

Kies barstoelen met armleuningen als je houdt van comfort. 

Hoeveel barkrukken heb je nodig? 

Wanneer je de hoogte hebt bepaald, is het tijd voor de volgende stap. Hoeveel barkrukken heb je nodig? Bedenk hoeveel mensen er aan je bar of kookeiland moeten kunnen zitten en hoeveel plek er daadwerkelijk voor deze stoelen is. 

Om ervoor te zorgen dat volwassenen comfortabel naast elkaar kan zitten, moet er voldoende ruimte rondom de stoelen zijn. Zorg dat er 66 tot 76 cm zit tussen het midden van de ene kruk en het midden van de kruk die ernaast staat.

 

Materialen

Nadat je het type barstoel hebt gekozen, is het tijd om een materiaal te kiezen. Afhankelijk van je favoriete stijl, kunnen sommige materialen beter passen dan andere. Metalen krukken zijn supermodern en zijn perfect voor een industrieel of modern interieur. Houten barkrukken zijn warmer en gemakkelijker te stylen - bovendien passen ze in elk interieur. 

 

Moeten barkrukken bij de eetkamerstoelen passen?

Misschien vraag je je af of je barkrukken bij je eetkamerstoelen moeten passen. Hier is geen regel voor en wat jij mooi vindt is het enige dat telt. Mix en match voor een mooie uitstraling waar je elke dag van geniet. 

Hetzelfde geldt voor de kleur van de barkrukken. Afhankelijk van de stoffering kun je creatief aan de slag met kunstleer of stoffen in kleuren die passen bij de rest van je interieur.