artificial Christmas tree

Koopgids voor kerstcadeaus met een twist – Zelfgemaakte cadeaus

Staan er zelfgemaakte kerstcadeaus op jouw lijstje? Je zou kunnen denken dat je te druk bent, dat je niet weet hoe je zelf kerstcadeaus kunt maken of dat ze er niet zo mooi uitzien als gekochte cadeaus. Maar je staat op het punt om van gedachten te veranderen met deze informatieve (en leuke) koopgids voor kerstcadeaus! 

Laten we hebben over het tijdmanagement. Veel mensen denken dat het veel tijd kost om zelf kerstcadeaus te maken, maar er zijn heel veel ideeën die je maar weinig moeite en niet al te veel tijd kosten. In de volgende alinea’s geven we je een aantal prachtige voorbeelden.

Behalve tijdgebrek, zou je de gedachte dat je heel veel knutselmaterialen in huis moet hebben je kunnen weerhouden om zelf kerstcadeautjes te maken. In werkelijkheid heb je waarschijnlijk al een heel aantal materialen in huis. Hetzelfde geldt voor de knutselspullen die je nodig hebt bij het maken van de cadeaus.

Wat maakt een zelfgemaakt kerstcadeau een goed kerstcadeau? De emotionele waarde die het heeft. Het is de perfecte manier om te laten zien hoe speciaal de mensen om je heen voor je zijn en hoeveel je om ze geeft. Ze zullen het bovenal waarderen dat je tijd gestoken hebt in het cadeau dat je geeft en de blijvende herinnering die je ermee achterlaat.

Hadden we al gezegd dat zelfgemaakte kerstcadeautjes heel goedkoop kunnen zijn? Stel je voor dat je wat tijd besteed aan het maken van een cadeau met de materialen die je al in huis hebt. Je geeft dit cadeau dan om duidelijk te maken hoeveel je om een van je geliefde geeft. Kun je je iets beters voorstellen?

 

De voorbereiding voor het maken van unieke kerstcadeaus

Persoonlijke kerstcadeaus zijn de perfecte manier om aan mensen te laten zien hoeveel je om ze geeft. We moedigen je aan om het te zien als een leuke en creatieve activiteit. En geloof ons: je gaat ervan genieten! Dan hebben we het nog niet eens over hoe therapeutisch het is om je voorstellingsvermogen de vrije loop te laten en met je eigen handen iets te maken waar je een ander blij mee maakt.

Weet je waarom zelfgemaakte kerstcadeaus het beste zijn? Omdat ieder cadeau speciaal gemaakt is voor de persoon die het krijgt. Je zult daarom eerst na moeten denken waarom de persoon aan wie je het gaat geven zo speciaal voor je is. Denk bijvoorbeeld aan hun hobby's, interesses, iets leuks dat je samen beleefd hebt of iets wat hem of haar blij maakt. 

Om te beginnen heb je een aantal materialen nodig, waaronder: 

 • naald, draad en een schaar
 • lijm en/of een lijmpistool
 • acrylverf, kleurpotloden, stiften of krijtjes
 • gekleurd papier of crêpepapier
 • lapjes stof, zoals fluweel of tule voor linten en dergelijke
 • glitter, want met glitter zit je altijd goed!

XL tip: Probeer oude kleren die je niet meer aandoet te hergebruiken voor de stoffen die je nodig hebt om ongebruikelijke kerstcadeaus te maken! Het recyclen van papier, zoals inpakpapier en oude boeken die je kapot durft te maken, is een andere milieuvriendelijke keuze.

 

DIY Christmas gift box inspiration

DIY Christmas gift box inspiration

Geef je kerstcadeaus een persoonlijke touch

Er zijn ongelofelijk veel manieren om zelf kerstcadeaus te maken. We geven je graag een aantal leuke en makkelijke ideeën voor kerstcadeaus die je zelf kunt knutselen om je familie en vrienden blij mee te maken!

 • Geef een persoonlijke fotocollage cadeau. Neem een grote fotolijst en maak een afdruk van jullie lievelingsmomenten om iemand te verrassen. Maak het nog persoonlijker met verschillende lapjes stof of jutedraad en vul de achtergrond met een aansprekende kleuren papier. Lijm voor een grappige look de foto's aan elkaar en hang ze voor een lichtsnoer met wasknijpers in allerlei kleuren.
 • Wat dacht je van zelfgemaakte kaarsenstandaards als schattige kerstcadeautjes? Alles wat je daarvoor nodig hebt zijn lege potten die je helemaal naar eigen smaak kunt versieren. Je kunt ze beschilderen, er dingen op lijmen of ze laten schitteren met glitter zoals we eerder al zeiden. Voeg er tot slot een aantal kaarsen in mooie kleuren aan toe of extra veilige kaarsen zonder vlam.
 • Kun je breien, haken of borduren? Dan zou je een zelfgemaakte deken, wollen handschoenen of zelfs een paar unieke sokken met een leuke boodschap erop kunnen maken.
 • Maar de beste zelfgemaakte kerstcadeaus zijn wellicht cadeaudozen. Overweeg om een schoenendoos te versieren en hem te vullen met kleine zinvolle goodies. Onze tip is om er kaarsen, een flesje wijn, luxe zeep of zelfgemaakte muffins in te doen. 

XL tip: Doe altijd een handgeschreven kaartje of briefje bij je zelfgemaakte kerstcadeau. Het is een prachtige manier om in eigen woorden uit te drukken hoeveel je om iemand geeft. Door net een stapje verder te gaan met een handgeschreven kaartje creëer je een intiem en persoonlijk gevoel dat zeker gewaardeerd wordt. Zelfs als je handschrift niet perfect is.

 

DIY kerstkaartdoosje

 • Stap 1

  Om te beginnen, knip je een vierkantje van papier in de gewenste maat voor je cadeaudoosje. Breng de 4 hoeken naar elkaar toe om een X te maken. Zorg ervoor dat ze exact gecentreerd zijn.

 • Stap 2

  Vouw de hoeken naar het midden van de X. Zorg ervoor dat ze perfect op elkaar aansluiten, zodat je doosje helemaal symmetrisch wordt.

 • Stap 3

  Nadat je de zijkanten hebt geopend, vouw je de driehoekige flappen aan de boven- en onderkant naar binnen. 2 van de eerste vouwen, de flappen aan de boven- en onderkant, moeten naar het midden blijven wijzen.

 • Stap 4

  Terwijl je de flappen aan de boven- en onderkant opent, breng je de 2 zijflappen naar het midden. Daarna vouw je elk deel opnieuw naar het midden, zodat de verticale, rechte lijnen van de randen uitlijnen met die in het midden.

 • stap 5

  Vouw de bovenste, kleinere driehoeken over de driehoeken aan de zijkant. Als deze eenmaal zijn ingevouwen, vouw je de 2 zijdriehoeken die nog intact zijn. Ze moeten volledig gevouwen worden, totdat de snede is bereikt.

 •  

Goedkope kerstcadeaus voor iedereen van wie je houdt

Maak je geen zorgen als je echt geen inspiratie hebt om zelf cadeaus te maken! Je kunt de ideeën hierboven ook gebruiken bij het inpakken van gekochte cadeaus. Dan zien ze er geweldig uit en laten ze ook zien hoeveel je om iemand geeft en dat je bereid bent om daar tijd in te investeren.

We hebben zelfs een aantal fantastische last-minute cadeausuggesties voor leuke en betaalbare kerstcadeaus. Een aantal van deze kerstcadeaus kosten minder dan €25,-. Hoe cool is dat?

De makkelijkste keuze is om decoratie voor feestdagen cadeau te doen, zoals een kerstboomrok. Om dicht bij de gezellige, huiselijke kerstsfeer te blijven, zou je ook kun kiezen voor onze comfortabele dekens en sierkussens. Dat zijn twee geweldige keuzes om een bank of stoel mee aan te kleden en ze zijn ook nog eens super praktisch. Als de persoon die je cadeau een geeft erg op zijn of haar interieur gesteld is, dan is een stijlvolle vaas, accessoires voor huisparfums, of een decoratieve schaal misschien wel het perfecte cadeau. 

XL tip: Mixen en matchen! Als je ervoor kiest om kerstcadeaus te kopen, dan kun je er ook iets zelfgemaakts bij doen. Zelfgebakken koekjes, zoals macarons, doen het altijd goed. Je zou ook een aantal feestelijke decoraties kunnen maken in minder dan 10 minuten. Wij zouden dan kiezen voor gedroogd fruit en/of gedroogde bloemen samen met een gekleurd lint als versiering voor in de kerstboom.