Tips voor het kiezen van de perfecte eetkamerset

We leiden drukke levens en hebben nauwelijks tijd om samen te zijn. Toch is samen eten een tijdloze traditie. De eetruimte is overigens niet alleen een plek om te eten, maar ook een plek om tijd met dierbaren door te brengen en gezellig te kletsen. Als je een gezellige, uitnodigende eetsfeer wilt creëren, dan moet je weten hoe je een eetkamerset moet kiezen.

Als je op zoek bent naar de perfecte eetset dan is het goed om eerst wat onderzoek te doen. Kijk naar je behoeften, beginnend bij het aantal zitplekken. Kies voor een eetkamerbank als je veel zitplekken nodig hebt. Klapstoelen zijn ideaal voor als je een feest geeft.

Bepaal je lievelingsstijl en vind de eethoek die perfect in je eetkamer past. Er is veel keuze in stijlen, vormen en materialen. Leer met onze gids alles wat je moet weten over het kiezen van de perfecte eetkamerset.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een eetkamerset

Een eethoek bestaat uit 2 soorten meubelen – een tafel en bijpassende stoelen. Lees onze tips om de juiste keuze te maken.

 

Hoe kies je de juiste afmetingen van je eetkamerset?

De zoektocht begint met het bepalen van de afmetingen van je eethoek. Meet de lengte en breedte van de ruimte en vergeet niet dat er minstens 100 cm vrije ruimte rondom de eetset moet zijn. Zo garandeer je voldoende bewegingsruimte. De gemiddelde ruimte achter de stoelen is 100 cm wanneer iemand zit. Zo zorg je voor comfort en bruikbaarheid. Bovenstaande richtlijnen zorgen ervoor dat je eetruimte kan ademen en rust uitstraalt. 

Iets anders dat je moet overwegen is het aantal mensen dat gebruik gaat maken van de set. Als je van etentjes en feestjes houdt, dan is het belangrijk hier rekening mee te houden. Creëer een comfortabele eetruimte voor dagelijks gebruik en zorg dat je extra stoelen hebt voor speciale gelegenheden.

 

Welke vorm eettafel moet je kiezen?

Houd rekening met het aantal mensen en ga op zoek naar de eettafel van je dromen! Een comfortabele zitplek is minstens 60 cm lang en 30 cm breed. Sommige vormen zijn dus beter dan andere.

Ronde tafels zijn, net als vierkante tafels, perfect voor kleine ruimtes. Ze bieden comfort en zorgen dat iedereen op gelijke afstand kan zitten.We raden een tafel op voet aan voor meer beenruimte en een luchtige uitstraling.

Als je eetruimte groot genoeg is, dan raden we ovale of rechthoekige tafels aan. Ze zijn gewaagd, zien er indrukwekkend uit en bieden voldoende ruimte voor vrienden en familie. Afhankelijk van waar je hem plaatst, bieden deze tafels ook een ander groot voordeel.  Je kan hem namelijk gebruiken om je keuken en woonkamer te verdelen of om naast een groot raam een blikvanger te creëren. Onthoud dat een tafel met dunne poten plaats biedt aan meer stoelen.

Onderschat het belang van stoelen niet

Bij het kiezen van de stoelen voor je eethoek heb je verschillende mogelijkheden: draaistoelen, beklede stoelen, zitstoelen, krukken en eetkamerbanken. Om er zeker van te zijn dat je voldoende beenruimte hebt, moet je zorgen voor 30 cm afstand tussen het tafelblad en de zitting van de stoel.

Bedenk op basis van de gekozen tafelvorm welke stoelen het meest geschikt zijn. Kleinere tafels zijn geschikt voor 4 zitstoelen of krukken. Stoelen van verschillende materialen en in verschillende stijlen geven je interieur een moderne uitstraling. Rechthoekige en ovale tafels bieden plaats aan meer stoelen. 

 

De perfecte eethoekstijl voor je huis

Het kiezen van de perfecte eethoek is een kwestie van smaak. Als je van een traditionele stijl houdt, dan raden we massief houten meubelen aan. 

Moderne interieurs hebben eenvoudige, strakke lijnen met prachtige afwerkingen. Ga qua materiaal voor een marmeren of glazen tafelblad, of kies voor metalen onderstellen voor zowel de stoelen als de tafel.

Als je de voorkeur geeft aan een meer eclectische uitstraling kun je experimenteren met vrolijke kleuren of ga voor eetsets van rattan of kunststof. Je kan ook kiezen voor een houten tafel met stoelen in vintage stijl voor nog meer charme.