Tips bij het kiezen van een tv-meubel

Een leuke filmavond met popcorn? Je favoriete serie bingewatchen? De tv is het middelpunt van je woonkamer en bij een tv hoort en tv-meubel. Maar hoe kies je een tv-meubel?

Zorg eerst dat je de afmetingen van je televisie kent, zodat je weet welk meubel het meest geschikt is. Probeer vervolgens te visualiseren hoe het televisiemeubel in je kamer zal staan. Ga op zoek naar meubelen die geschikt zijn voor de grootte van de kamer, om een evenwichtig interieur te creëren. Let op je designvoorkeuren – bedenk welke kleur je tv-meubel moet hebben. Voor de juiste stijlcombinatie is het ook belangrijk om te bepalen van welk materiaal je tv-meubel gemaakt moet zijn.

Met zo veel verschillende mogelijkheden is het niet eenvoudig om het juiste tv-meubel te kiezen. Maar, het hoeft gelukkig ook niet moeilijk te zijn. Onze gids helpt je; bekijk onze tips voor het kopen van het perfecte televisiemeubel.

 

Hoe groot moet je tv-meubel zijn?

Misschien vraag je je af hoe groot je tv-meubel moet zijn. Dit is belangrijk om te weten voordat je met je zoektocht begint. Als je een meubel wilt kopen voor een tv die je al hebt, meet je televisie dan eerst op. Onthoud dat het meubel groter moet zijn dan je tv, voor de stabiliteit en een esthetisch evenwicht.

Veel mensen willen weten of de tv breder mag zijn dan het meubel. Het antwoord is nee, je moet zorgen dat het meubel groter is. Je tv wordt zo beschermd tegen omvallen. Let ook op de diepte van het meubel aangezien het groot genoeg moet zijn voor je tv, tv-accessoires en andere elektronica. Naast veiligheid heeft een groter meubel ook een ander voordeel: opbergruimte. Voeg woonaccessoires toe om technologie in een gezellig interieur te integreren.

Vergeet niet dat een comfortabele kijkhoogte zeer belangrijk is. Het is redelijk eenvoudig om te weten hoe hoog je tv-meubel moet zijn: het meubel moet de tv op ooghoogte brengen. Als je recht voor de televisie zit, dan moet je het midden van het scherm zien. De standaard hoogte is ongeveer 106 cm, maar dit hangt af van de plaatsing van je zitmeubelen. We raden een tv-beugel aan als je meer flexibiliteit wilt.

Extra tip: om de juiste kijkafstand te bepalen, verdubbel je de grootte van het scherm. Een 50” (110 cm) tv, bijvoorbeeld, moet op minimaal 220 cm van de bank worden geplaatst.

Hoe kies ik het juiste tv-meubel? 

Bovenstaande informatie helpt je een comfortabele tv-ruimte te creëren. Iets om in gedachten te houden is het belang van een evenwichtige interieurindeling. Vergelijk verschillende tv-meubelen om te bepalen welke het beste bij je stijl past. Er zijn verschillende soorten tv-meubelen waar je uit kan kiezen:

  • Tv-schappen
  • Tv-wandkasten
  • Tv-kasten met deurtjes
  • Hang- & wandmeubelen
  • Entertainmentcentra

Een tv-dressoir is een meubelstuk met gesloten vakken. Het heeft vaak een rechthoekige vorm en biedt veel opbergruimte. Kies voor open vakken als je een minimalistische stijl mooi vindt. Het meubel heeft meerdere vakken voor een georganiseerde look en plek voor een televisie. Het is een goede keuze voor kleine ruimtes omdat het meubel een luchtige sfeer creëert.

Een groot meubelstuk is een tv-wandkast. Hij biedt veel opbergruimte door de vakken en schappen rondom de televisie. Een tv-kast met deurtjes is een op vintage geïnspireerd meubelstuk dat perfect in een bohemian interieur past. Het grote voordeel van dit type meubel is dat je je tv uit het zicht kunt opbergen wanneer hij niet wordt gebruikt.

Aangezien de grootte van je kamer belangrijk is, zijn er 2 geweldige mogelijkheden voor ieders behoefte. Een kleinere ruimte profiteert van een hang- of wandmeubel. Dit type meubel is erg populair en bespaart vloerruimte en heeft een strakke uitstraling. Een draaibaar televisiemeubel heeft nog minder ruimte nodig en laat je je tv in elke gewenste hoek plaatsen.

Als je echter een grote ruimte hebt, dan is een entertainmentcentrum de beste keuze. Dit grote meubelstuk is sterk en stevig. Het heeft gesloten vakken, open schappen, lades, enz. Vul het meubel met boeken, planten en woonaccessoires om het geheel een chique uitstraling te geven.

De meeste tv-meubelen zijn gemaakt van hout en metaal. Wees creatief maar zorg dat het gekozen materiaal bij de rest van je interieur past. Hout is perfect voor een warme, traditionele stijl. Metaal is het meest geschikt voor moderne interieurs. Denk aan de veiligheid en koop een meubel dat het gewicht van je tv kan dragen. 

 

Belangrijke aandachtspunten

Je tv kan een middelpunt in plaats van hét middelpunt zijn. Houd in dat geval de ruimte-indeling in de gaten. Als je een open haard hebt, dan kan het lastig zijn om een goede plek voor je tv te vinden. Er zijn gelukkig verschillende meubelen om een open haard met een tv te combineren. Plaats de tv boven de open haard met behulp van een hangmeubel. Als de kamer groot genoeg is, dan kan je de televisie bij de tegenoverliggende muur plaatsen op een wandmeubel.

Vergeet niet om een kabelopbergsysteem in je tv-opstelling op te nemen. Kies, om de uitstraling te verhogen, een televisiemeubel dat de kabels verbergt. Je kan ook een opbergstandaard naast je tv-meubel plaatsen om andere elektronica binnen handbereik op te bergen.

Neem de tijd om het perfecte televisiemeubel voor je huis te vinden. Volg onze gids en vind het meubel dat bij je stijl en behoeften past.