Hoe kies je de perfecte salontafel?

Bij het ontwerpen van een woonkamer zijn er verschillende punten weer je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld een bank, die al het nodige comfort biedt, een fauteuil voor de nodige ontspanningsmomenten en een praktisch tv-meubel. Vergeet ook het modieuze vloerkleed dat alles verbindt niet. Een meubelstuk dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de salontafel. Maar hoe kies je de perfecte salontafel?

Je salontafel is het meubel dat de woonkamer compleet maakt. Je salontafel combineert stijl perfect met bruikbaarheid. Het is de plek waar je je koffie, je favoriete boek, de afstandsbediening en je telefoon op plaatst, en hij kan zelfs ruimte voor een tv-diner bieden.

Heb je een nieuwe woonkamer nodig? Dan raden we je aan om onze gids voor het kopen van een salontafel te lezen. Lees alles wat je moet weten en maakt de perfecte keuze!

 

Kies de juiste afmetingen

Elke meubelaankoop begint met meten. Aangezien een salontafel de wederhelft van je bank of fauteuil is, moeten de afmetingen overeenkomen. Normaal gesproken moet een salontafel even hoog zijn als de bank, of maximaal 5 cm lager dan de zitting. Hogere banken vragen om hogere tafels, vooral als ze veel gebruikt worden. Zo kan je comfortabel genieten en drankjes gemakkelijk op de salontafel plaatsen.

Als het gaat over de afmetingen van de salontafel, dan is de hoogte niet het enige dat je moet overwegen. Zoals eerder vermeld, moet je salontafel bij je bank passen, zeker qua lengte. Afhankelijk van de grootte van de bank moet de tafel twee derde van zijn lengte zijn. Zo kan je de tafel praktisch gebruiken, vanaf elke plek van de bank.

Zorg dat er voldoende ruimte rondom is. De standaardafstand tussen de bank en de tafel voor comfortabele bewegingsruimte is 30 tot 45 cm. Tegelijkertijd moet je, als je een tv-meubel tegenover de salontafel hebt staan, zorgen dat daar minimaal 60 tot 76 cm afstand tussen zit. Zo creëer je voldoende ruimte en oogt de woonkamer zowel luchtig als compact.

Het opmeten van de meubelen die je al hebt, is superbelangrijk om de ideale salontafel te kunnen vinden. De vorm van de tafel is ook belangrijk, omdat verschillende vormen er anders uitzien en anders aanvoelen.

 

Welke vorm salontafel moet je kiezen?

Dit hangt helemaal af van hoe de rest van je kamer eruitziet. Als je kinderen hebt, is het aan te raden om te kiezen voor een ronde of ovale salontafel. Ze zijn kindvriendelijk, maar zien er ook geweldig uit en creëren een bepaalde gezelligheid die je niet kan bereiken met een rechthoekige tafel. Ronde en vierkante tafels passen goed in een kleinere ruimte en geven de illusie van meer diepte.

Als je op zoek bent naar een salontafel voor een 'volwassenenwoonkamer' dan kan je met alle verschillende vormen en stijlen spelen. Rechthoekige en ovale salontafels zijn de beste keuze voor grotere kamers. Plaats een grote rechthoekige tafel voor je brede bank, of ga voor een set van 2 of 3 tafeltjes voor een visuele impact.

Materiaal & stijl

De enorme keuze aan salontafels kan het moeilijk maken om de perfecte tafel te vinden. Hout is nog steeds een van de meest populaire materialen voor salontafels omdat het een tijdloos materiaal is. Er zijn tal van details die je aankoop uniek maken. Ga voor klassiek mahoniehout voor een meer traditioneel interieur en kies een salontafel van mango- of teakhout voor een bohemian look. Als je van houtvakmanschap houdt dan raden we vintage tafeltjes of tafels van gerecycled hout aan.

Wil je een modern interieur of juist een industriële, ook dan zijn er tal van mogelijkheden. Denk aan glas, metaal, glasvezel en marmer. Deze materialen zien er fantastisch uit en maken creatieve opstellingen mogelijk. Maar vergeet niet dat glazen salontafels of metalen tafels met scherpe hoeken niet zo veilig zijn in de buurt van spelende kinderen. Als je huisdieren hebt, ga dan voor een tafel die gemakkelijk schoon te maken is.

Tot slot is er leer, fluweel en zelfs zijde. Jazeker, er bestaan fluwelen salontafels. Deze kostbare stof kan van een gewone tafel het middelpunt van je woonkamer maken. Afhankelijk van het design passen dergelijke tafels in verschillende stijlen, van retro en bohemian tot modern (waarbij leren tafels ook goed passen). Daarnaast kunnen deze materialen een eclectisch vleugje aan de ruimte geven, wat tegenwoordig superpopulair is.

Om de juiste kleur te bepalen, moet je naar je inrichting kijken. Je kan experimenteren met verschillende tinten om gedeeltes van de kamer te benadrukken. Glazen en marmeren salontafels zijn een groot succes in wat donkerere ruimtes of een Scandinavisch interieur. Natuurlijke tinten werken in elke mogelijke combinatie en donkere tinten passen bij de klassieke en retro stijl.

 

De functionaliteit van je salontafel

Onthoud dat de perfecte salontafel niet alleen prachtig maar ook praktisch moet zijn. Je kan kiezen voor een tafel met ingebouwde opbergmogelijkheid. Zo zijn er tafeltjes met schappen en lades, welke handig zijn voor het opbergen van afstandsbedieningen en andere spullen die je bij de hand wilt hebben als je televisie zit te kijken of zit te lezen. Er zijn ook tafels met wieltjes, zodat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Je weet nu hoe je de perfecte salontafel kunt kiezen. Ontdek hieronder onze topkeuzes!