De tuiniergids voor beginners

Ze zeggen dat tuinieren goedkoper is dan therapie volgen. Dat verbaast ons niks want tuinieren is rustgevend en biedt veel voordelen. Tuinieren is veel meer dan het onderhouden van een groene ruimte en het oogsten van gewassen. Je geniet niet alleen van wat frisse lucht, maar je kunt ook de ontwikkeling volgen van iets waar je tijd en liefde in hebt gestopt.

Tuinieren wordt wereldwijd steeds populairder. Deze gezonde trend is dan ook onze inspiratie voor deze tuiniergids. Een gepassioneerde kok zou bijvoorbeeld zijn eigen verse kruiden willen kweken, wat zelfs op een klein balkon mogelijk is. Maar als je een (kleine) tuin hebt, waarom zou je dan geen decoratieve planten of een mooi gazon kweken?

Veel mensen beginnen groenten te kweken als onderdeel van hun overgang naar een duurzamere levensstijl. Wat je doel ook is, of je nu wil gaan tuinieren als hobby of in de toekomst een boerderij wilt beginnen, deze tuiniergids is voor alle beginners! In deze gids vind je de beste tuiniertips en alles wat je moet weten over hoe en wanneer te beginnen met tuinieren.

 

Hoe weet je waar je moet tuinieren?

Onze tuiniergids is bedoeld om je na te laten denken over de vele mogelijkheden om thuis te tuinieren. We willen de mythe ontkrachten dat tuinieren tijdrovend en moeilijk is. Iedereen die een groene ruimte bezit, hoe klein ook, moedigen we aan om de handen uit de mouwen te steken.

  1. Binnen tuinieren

Planten, hoe klein je appartement ook is, fleuren elke ruimte op. In een stadstuin draait het bijvoorbeeld om het kweken en verzorgen van planten in een kleine ruimte. Stadstuinieren, ook wel urban gardening genoemd, kreeg zijn naam om de reden dat tuinieren in drukke, stedelijke gebieden vaak betekent dat er weinig ruimte is. 

Stadstuiniers zijn creatief met de manier waarop ze hun ruimte gebruiken. Ook jij kunt hiermee beginnen. Het enige wat je hoeft te doen is de planten te kopen die je wilt, ze regelmatig water te geven en ze te verpotten als dat nodig is. Als je een balkon hebt, kun je het gebruiken om kruiden te kweken. In dit geval raden we je aan om je handen uit de mouwen te steken en meer te leren van onze tuiniergids over kweken, verzorgen en oogsten.

  1. Buitentuinieren

Als je een grote buitenruimte hebt, kun je tuinieren naar een hoger niveau tillen. Geniet van je vrijheid om elke gewenste plant te kweken, van sierplanten tot bomen en het kweken van je eigen groenten. Tuinieren in de achtertuin vereist wat meer inspanning, bepaalde gereedschappen en een focus op de belangrijkste taken die specifiek zijn voor elk seizoen, zoals tuinieren in de lente.  

 

Wat heb ik nodig om te gaan tuinieren?

Deze tuiniergids voor beginners is alles wat je nodig hebt om te beginnen met tuinieren. Water geven, snoeien en schoonmaken zijn een aantal eenvoudige werkzaamheden waarbij tuingereedschap kan helpen. Voor comfort en bescherming raden wij je aan handschoenen te gebruiken en een kniemat aan te schaffen. Handschoenen beschermen je bijvoorbeeld tegen plantennaalden, allergische reacties en andere onaangename dingen. Een kniemat (of kniekussen) ondersteunt je knieën, verbetert je houding en houdt je kleding schoon.

Je hebt ook een goede (snoei)schaar nodig en een gieter of, beter nog, een tuinslang of sproeier. Graven en schoonmaken kan met een schoffel of spade, maar ook met een hark. Je hebt natuurlijk ook een kruiwagen nodig. Afhankelijk van de klus kan je gebruik maken van andere tuinaccessoires die verkrijgbaar zijn in onze tuin- en gazon categorie.

Als je overweegt om van je hobby je beroep te maken, dan zal je professioneel tuingereedschap nodig hebben. Van het planten van gazons tot industrieel oogsten, we behandelen tuinieren voor bedrijven in detail in een aparte gids.

Zelf planten uit zaad kweken

Nadat je je tuinplan hebt bepaald, moet je de grond voorbereiden en weten wat je wanneer moet planten. Decoratieve tuinplanten moeten, afhankelijk van hun soort, op een ander moment worden geplant dan gras, groenten of bomen. De meeste gewassen, bijvoorbeeld, dienen in het vroege voorjaar binnenshuis gezaaid te worden. Naast zaden heb je plantenkweeksets, een propagator of een Tuinkassen nodig. Bloempotten en plantenbakken kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, en ze zijn ideaal voor groenteplanten die binnen uit zaden zijn geteeld.

Als je alleen een mooi gazon wilt, dan hebben we informatie over wanneer en hoe je gras moet zaaien. Je moet beginnen met het kiezen van het juiste graszaad voor je tuin. De verschillende soorten zaden bepalen het type gazon, of het nu voor sport of spel, decoratie of op basis van grondtype is. Het begin van de lente is de beste tijd om gras te zaaien, en je kunt dit tot begin oktober doen. Voor verschillende soorten tuinplanten en bomen gelden verschillende plant- en groeiparameters. Het volgen ervan bepaalt de uitkomst. Een beetje onderzoek en planning zijn nodig om op een professionelere manier te tuinieren.

Wat moet ik dragen tijdens het tuinieren?

Zoals getoond in onze tuiniergids, is uitrusting essentieel: hij helpt je bij het voltooien van de werkzaamheden. Tuinkleding is ontworpen om je te beschermen terwijl je werkt, zodat je volledig van deze activiteit kunt genieten. Met tuinhandschoenen kan je werken zonder je handen te verwonden, wat vaak gebeurt bij het werken met takken of bodemmeststoffen.

Een hoed beschermt je tegen de zon en als je je kleding schoon wilt houden dan is een overall de juiste keuze. Je hebt een paar tuinlaarzen nodig voor het beschermen van je voeten en de mogelijkheid om water te geven of de grond te bewerken zonder je zorgen te hoeven maken over het beschadigen van je schoenen.

Een van de meest opwindende dingen van tuinieren is dat je nooit de ware impact van je werk weet totdat je stopt om het resultaat te bewonderen! Je kunt beginnen met een bescheiden tuinbed en langzaam opwerken tot een tuinkas vol verse groenten. Of, wie weet, de basis leggen voor je eigen boerderij. Tuinieren is leuk en lonend, maar het vereist de juiste uitrusting en gereedschap. Neem de tijd om accessoires te kiezen op basis van je behoeften.